Campioni la dat sfaturi, corigenti in a le urma


Toti suntem specialisti in domeniul “asculta la mine”! Ne dam cu parerea despre orice, oricine, oricat si oricand. Suntem atat de patimasi cand ne exprimam parerile, de parca ar fi in joc viata noastra!

Din pacate insa, ne amestecam prea mult acolo unde nu ne fierbe oala si traim vietile altora, uitand de cele mai multe ori de propria noastra viata. E atat de usor sa ii spui unuia care e la pamant sa se ridice si sa o ia de la capat! Tu de cate ori ai facut asta? Ai trecut prin experiente similare, ca sa poti fi un exemplu de urmat?

Stii oare cat de greu ii este unui batran cu o pensie mizera sa isi administreze bruma aia de bani de la o zi la alta? Nu spun de la o luna la alta! Te-ai pus vreodata in pielea lui, sa vezi daca poti supravietui cu 10 lei intr-o saptamana? Nu cred!

Presupui ca e usor sa educi copilul altuia, sa ii spui mamei cum sa il creasca, ce sa ii dea sa manance, fara insa a fi TU parinte! Ai habar macar cum e sa iti fie puiul ala de om bolnav si sa nu ai nicio putere sa iei durerea lui asupra ta?

Ii spui LUI sa isi ajute nevasta la treburile casnice, sa ii mai cumpere cand si cand o floare, sa mai iasa impreuna la o piesa de teatru! Tu cand i-ai spus sotiei tale ca e frumoasa, ca o apreciezi pentru tot ceea ce face zi de zi? Oare cand ai urlat la ea ca se odihnea 5 minute, epuizata dupa o zi intreaga de robotit in casa? Sau atunci cand i-ai scapat o palma, enervat ca te-a rugat sa duci gunoiul, pentru ca ea pur si simplu nu mai avea timp inainte de serviciu!

Suntem atat de buni in a ne da cu parerea fie intrebati, fie nu, incat uitam sa dam celorlalti un exemplu. Sa le impartasim din experienta noastra de viata, sa stim sa ascultam inainte sa deschidem gura. Sa ii ajutam pe cei care ne cer asta dezinteresat, sincer si fara sa ne dam mari ca le stim noi pe toate!

Intr-o lume plina de “pareristi”, sa fii un om cerebral e lucru mare! Gandeste de doua ori inainte sa deschizi gura! Asculta ca sa poti intelege, nu ca sa te poti certa! Analizeaza, cantareste si abia mai apoi ia o decizie! Cam asta e logica lucrurilor!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s